Elérhetőségek

Takarmányszervíz Kft.

Cím: 9834 Csehimindszent,
Potypuszta major 0122. hrsz.
Telefon: +36306351712
E-mail:
Tenyészállataink

Mangalica sertés

Mangalica sertés

1833-tól a szerb sumadia sertéssel történt a fajta nemesítése. A mangalica a múlt század második felétől mintegy 100 éven keresztül európai hírt és rangot jelentett a magyar sertéstenyésztésnek. A sertést gyaluforgács szerűen göndörödő szőrköntös takarja.

Négy színváltozata volt. Legelterjedtebb a szőke. A fecskehasú és a fekete változatot a horvátországi szerémségi tájfajtával való keresztezéssel hozták létre. Ezek termelése elmaradt a szőke mangalicáétól, de ellenállóbbak voltak. A fekete mangalica mára kipusztult. A negyedik színváltozat a vörös, amely színét valószínű az őszi szalontai fajtával való keresztezéstől kapta.

A fej kicsi, a fülei nagyok és előre lógóak. A profilvonal enyhén homorú. A torokjárat széles, a toka nagy. A nyak rövid, hengeres. A törzs közepesen hosszú. A hát egyenes, feszes, de nem ritka a pontyhát sem. A mellkas dongás és mély. A has közepesen nagy. A váll és a far erős, telt, de csak közepesen izmolt. A far csapott. A végtag rövid, finom csontozatú és szilárd. A bőr és a körmök palaszürkék. Csecsbimbók száma 5-5 vagy 6-6.
Kapcsolódó galéria


Vissza az előző oldalra!
Takarmányszervíz Kft. - Magyar